Minőségi online marketing szolgáltatások!
Marketing infóbörze online

Lakodalmas népszokások

Az esküvőhöz, lakodalomhoz rengeteg népszokás kapcsolódik, amit szinte lehetetlenség hiánytalanul felsorolni. Mégis párat érdemes feleleveníteni, mielőtt a jegyespár a nagy naphoz eljut, hogy tudják gazdagítani ezekkel az eseményt. Egy hivatásos násznagy ezek lebonyolításában és megvalósításában is nagy segítsége lehet az ifjú párnak.

A házasságkötés szertartása után nagy hagyománya van az épületből kilépő párra a rizs dobálásának. Ezzel bőséget, gyermekáldást kívánnak jelképesen nekik. A szertartás után szokta az ifjú feleség a hajadon nőknek elhajítani a virágcsokrot. A népszokás szerint, aki elkapja, az megy férjhez legközelebb.

A menyasszony, amikor tervezi a ruhát és az öltözékét, a hagyomány szerint kell valami régit, újat, kéket és kölcsönkapottat is viselnie. A régi dolog a lánykorára, a régi barátságokra és eseméynekre emlékezteti. Az új az élete új fejezetét jelképezi. A kölcsönkapott tárgy pedig vagy a szerelmet, szeretetet vagy a barátságot mutatja, attól függően, hogy kitől kapja kölcsön.

A lakodalomban nagy jelentősége van a menyasszonytáncnak. Ekkor a násznép összes tagja felkérheti az ifjú arát. Régi szokás szerint a násznagy kezében lévő lábosba dobják bele a pénzt vagy jókívánságokat, amivel támogatják a párt, ezzel is segítve a közös életük elkezdését. A lakodalom fontos része volt és sok helyen most is megjelenik, az ifjú pár bizonyos feladatok elé állítása. A férj sok női kéz vagy láb közül kellett kiválasztania a feleségéét. Másik esetben kérdésekre kell válaszolniuk, ahol az egymás ismeretét vagy a közös gondolkozást tesztelik. Máskor a feleségnek kell nyers tojást végigvezetnie a férje nadrágszárain, úgy hogy ne törjön össze. Nagy esemény a menyasszony elrablása a lakodalomban, ami általában kapcsolódik a feladatokhoz. A férj ezek teljesítésével tudja kiszabadítani a feleségét, vagy meg kell találnia és akkor bizonyítja, hogy kiérdemelte.

Ezek az esküvői népszokások hagyományokra épülnek, ami mostanában már inkább a szórakoztatás miatt kerülnek bele a lakodalom programjába.

Címke: Lakodalmas népszokások
Dátum: 2019-08-15