Minőségi online marketing szolgáltatások!
Marketing infóbörze online

Kötelező hűtőkamra szivárgásvizsgálat

Környezetünk védelme egyre nagyobb figyelmet kap, nem csak a háztartások, hanem a cégek életében is. Azoknak a vállalkozásoknak, amik klímaberendezést, hűtőkamrát, hűtőházat vagy sokkolót használnak, bizonyos időközönként kötelező jelleggel el kell végeztetniük a szivárgás-ellenőrzést. Ennek elmulasztása esetén a cégvezetők súlyos, akár több milliós nagyságrendű bírságot is kaphatnak.

Mi a szivárgásvizsgálat?

A szivárgásvizsgálat lényegében azt jelenti, hogy a szakemberek megvizsgálják a hűtőkamrát és megállapítást tesznek arra vonatkozóan, hogy a kiszabaduló hűtőközeg a megengedett mérték alatt van-e. A hűtőközeg ugyanis káros hatással van a környezetre. A vizsgálat elvégzését 2008. január 1-től törvény írja elő, amely többek között azt is kimondja, hogy a hűtőközeg-töltet mennyisége határozza meg a szivárgás-ellenőrzés gyakoriságát. 5t-50 t esetén évente, 50-500 t esetén félévente, 500 t-nél nagyobb esetén pedig negyedévente kell sort keríteni rá. A feladatot kizárólag Országos Monitoring és Képviselő Testület (OMKT) által képesített cégek végezhetik el.

A szivárgásvizsgálat folyamata

Az ellenőrzés első és egyik legfontosabb lépése, hogy a szakhatóság rendszerében regisztrálni kell a hűtőkamrát, illetve a tulajdonost, üzemeltetőt. Ezt követően gondosan el kell készíteni a szivárgásvizsgálat tervet. Az ellenőrzésnek csak akkor lehet nekiállni, ha rendelkezésre állnak a tervek. Végül a vizsgálat eredményét is fel kell vinni az adatbázisba. A folyamat eredményeként a berendezés kap egy igazoló matricát, aminek a szakhatóság helyszíni ellenőrzéskor van nagy jelentősége. Az ellenőrök a matricából, illetve az adatbázisba felvitt adatokból tudják megállapítani, hogy a vizsgálat a megfelelő időben és módon történt-e meg.

Bővebben: frigoprofil.hu

Címke: Hűtőkamra
Dátum: 2021-03-08