Minőségi online marketing szolgáltatások!
Marketing infóbörze online

Hogyan tanulható jól a Java programozás?

Több mint száz különböző programozási nyelv létezik a világon. Hozzáértés nélkül nehéz lehet rájönni, hogy melyiket érdemes indulásnak, vagy esetleg folytatásnak az eddigi tudás mellé kiválasztani. Majd ha sikerült kiválasztani a megfelelő nyelvet, még mindig nagy dilemma lehet, hogyan lehet a legsikeresebben elsajátítani azt, legyen szó érettségiről, hobbiról vagy fizetőképes keresletet biztosító munkahelyről. Ez a cikk segítséget nyújt ahhoz, hogy ezekben a kérdésekben az olvasó el tudjon igazodni.

Melyik programnyelvvel érdemes kezdeni a tanulást?

Gyakorlatilag konszenzus van abban, hogy a leghasznosabb programnyelvek a C, C#, Python, a C++ és a Java programozási nyelv. Azt azonban mindenképp hozzá kell tenni, hogy nincs egy nyelv, amelyik minden másik felett állna: bizonyos feladatok elvégzésére, bizonyos programok fejlesztésére egy-egy kevésbé ismert nyelv lehet a legmegfelelőbb.

A legnépszerűbb programozási nyelv már egy ideje a Java, amely egy univerzális, platformoktól független nyelv, és népszerűségének egyik oka a felhasználóbarát természete. Internetes applikációk és platformok közül több milliót (!) ezen a nyelven fejlesztettek, fejlesztenek, és arra mérget lehet venni, hogy a közeljövőben ebben nem fog beállni változás. Bár a nyelv koncepciója sokat örökölt a C-től (többek között ez is objektumorientált programozási nyelv), a C-nél jóval egyszerűbb, ennek „ára” a valamivel szűkebb körben felhasználhatóság. Ennek ellenére azonban rengeteg helyen találkozunk vele mobilapplikációkon át céges munkafelületekig.

Hogyan tanuljuk meg a Java programozási nyelvet?

A programozás egy rendkívül gyakorlati tevékenység: természetesen fontos az elméleti háttér, de kevesen képesek rá, hogy saját magukat motiválva, ingyenes információk alapján jussanak el munkaképes tudásig. Először természetesen azt a kérdést kell feltennünk, hogy mi a cél a Java megtanulásával. Ha ez csak egy hobbi, általános érdeklődés, akkor elég lehet az ingyenes kurzusok között szétnézni.

Ha a komoly cél a programozás „személyében” egy új szakma kitanulása, érdemes segítséghez folyamodni. Ilyen lehet egy jó, gyakorlati példákat bemutató Java programozás könyv: ilyen a Programozz Te is mesterfokon! című két kötetes munkafüzet. Ennél megfelelőbb Java programozás könyv nemigen található most a piacon, ez egy igazán hiánypótló munka.

Ha egyértelmű, egy vagy két-három Java programozás könyv kevés ahhoz, hogy megadja a motivációt a folyamatos, napi szintű, komoly tanulásra, mindenképpen érdemes egy rövidebb vagy hosszabb tanfolyamot elvégezni. Ezekre mind személyesen, mind online van lehetőség, és akár egyénileg, akár csoportban is lehet jelentkezni rájuk.

Mi a Java „titka”?

A Java megalkotása során az egyik fontos elv az volt, hogy az egyszer megírt programot bárhol, bármikor le lehessen futtatni. Az eredmény egy olyan általános célú programozási nyelv lett, amelyik az operációs rendszertől és a platformtól is független, amin fut. Sőt, még attól is, hogy időben mikor készült el a kód: így egy vagy két évtized múlva is működőképes egy Java-ban írt kód. A kompatibilitás különböző eszközökön és operációs rendszereken, a könnyű váltás a verziók között és a megbízhatóság a töretlen népszerűség fontos okai.

Egy nagyobb projektet természetesen nem egy személy, sőt, nem is csak egyetlen csapat visz. A részleteket lehet, hogy különböző kontinenseken készítik el, és rendkívül fontos, hogy a különböző részek szépen egybeilleszthetők legyenek. Itt ez is, és másik fejlesztők munkájának megértése sem szokott akadályokba ütközni.

Címke: Programozás könyv
Dátum: 2020-12-07