Minőségi online marketing szolgáltatások!
Marketing infóbörze online

A modern tudomány és a hagyományok

Ma már eljutottunk oda, hogy kezdik felismerni mindenhol, hogy az elavultnak tartott hagyományokat igenis tiszteletben kell tartani, és ötvözni kell a modern tudomány eszközeivel annak érdekében, hogy a földi élet még hosszú távon fenntartható legyen.

A hagyományok és a régi ismeretek nem elmaradottak

A felvilágosodáshoz vezethető vissza az a tévhit, hogy amit a tudósok mondanak, az számít elfogadott tudásnak, és minden más tudományos körökön kívüli ismeret elmaradottnak minősül. Ez akkor sem volt így, és most sem. A néphagyománynak nagyon komoly múltja van, és amit ma népi bölcsességnek nevezünk, azt nagyon sokáig tesztelték és finomították, mire hagyománnyá vált. Ma már mindent az üzleti tanácsok szemszögéből közelítenek meg a termesztők, és sok esetben csak a haszon lebeg a szemük előtt, és elfelejtik a szakma lényegét.

Az emberiség főképp akkor képes egy erőforrást fenntarthatóan hasznosítani, ha már megtapasztalta annak hiányát. Sajnos az elmúlt időszakban megtapasztalhattuk, hogy nagyon sok olyan gazdálkodási módszer létezik, amelynek káros következményei vannak. Például az eszkimók szándékosan nagyobb lyukú hálókkal halásznak, hogy a kisebb halak el tudjanak menekülni, és fenntartható legyen a későbbi fejlődés és az élelmezés. Sajnos ennek az ellenkezője is tapasztalható, vannak olyanok, akik szándékosan minden halat kihalásznak a profit érdekében. Ugyanilyen példa hozható fel a pásztorok esetében is. Korábban is észrevették már, hogy egyes legelési technikák tönkretehetik a legelőket, és időben változtattak rajta, hogy ez ne történhessen meg, hiszen a napi betevőjük múlott rajta. Ma ennek az ellenkezője szintén látható, az egyes gazdák szándékosan tönkreteszik a legelőket, és nem gondolják végig, hogy ezzel mekkora kárt okoznak az állatoknak és az emberiségnek egyaránt.

Meg kell találni a modern világnak a régi hagyományok és a technológia megfelelő összefonódását, hiszen csak akkor leszünk képesek hosszú távon fenntartani a gazdálkodást. A természetvédőknek és a gazdáknak meg kell találniuk a közös hangot. Az ősi szakmák kihalófélben vannak, nincs utánpótlás, pedig nagy szükség lenne rá. A modern élelmiszeripar nem veszi igénybe a kondás, csordás segítségét, mert a nagyüzemi állattenyésztés hozza létre a húst és a tejet.

Címke: Üzleti tanácsok
Dátum: 2019-03-06