Minőségi online marketing szolgáltatások!
Marketing infóbörze online

A mobileszközök hatásai a kisgyermek fejlődésére

Számtalan előny mellett komoly hátrányokat is okoz a gyerekeknek, ha egészen kicsi korukban rákattannak a telefonképernyőre és/vagy a tabletre. Mivel mindig ezeket az eszközöket tartják a kezükben és ezeket “simogatják”, nem fejlődnek ki rendesen a kézizmaik, az ujjacskáik izmai, amelyekkel a ceruzát, a tollat kell fogniuk, és igencsak suta kéztartásokkal találkoznak a tanító nénik, akiknek meg kell tanítaniuk őket kézzel írni.

A mai gyerekek kézügyessége és kezük ereje sokszor nem éri el a kívánt szintet az iskolába kerüléskor. Ez újkori probléma, évtizedekkel ezelőtt erősebb volt a kisiskolások keze, mire eljutottak a betűvetés elsajátításához.

Nehézkes a ceruza használata

A ceruzák, tollak megfelelő használatához jó finommotorikus képességek, jó kézügyesség kell, amelyek azért nem alakulnak ki eléggé, mert a kicsik túl sokat foglalkoznak a “kütyükkel” és túl keveset azokkal a játékokkal, amelyek ezeket a képességeket erősítenék. A különféle építőjátékok, amelyekben az elemeket gondosan össze kell illeszteni, a képkészítések ollóval, ragasztóval, a gyöngyfűzés és hasonlók, amelyek mind hordozzák a fejlesztő játékok az alkotás örömét is, erősítik a kéz izmait, az ujjak koordinációját, a csukló finommozgását, és felkészítik a kis gyermekkezeket a kézírás elsajátítására.

Az új technológia rabjai lettek

A gyermekek világa átalakult az új eszközöknek köszönhetően, már korai életszakaszban is sokat vannak online, kezükben valamelyik kütyüvel, és egyre kevesebbet offline, a szabadban, nem virtuális, hanem valós társaságban. Ez nem igazán jó a társas kapcsolatok alakulása szempontjából sem, hiszen a szabadtéri közösségi játékok során kellene megtanulniuk az együttműködés, a társas érintkezés szabályait is, amelyeknek felnőtt életükben is nagy jelentősége lesz.

Címke: Fejlesztő játékok
Dátum: 2020-04-24